Overslaan naar content

Ontdek zorgtechnologie

Graag zijn we koploper in de zorgtechnologie. Dagelijks zet een team van BrabantZorg-medewerkers zich in om te onderzoeken hoe en welke technologische hulpmiddelen ingezet kunnen. We werken onder andere met VR-brillen om studenten dementie te laten ervaren, een belevenistafel en robothond voor de ontspanning van cliënten en een medicijndispenser en bedsensor om zorgmedewerkers te ontlasten. Met onze inzet op zorgtechnologie helpen we het leven van cliënten aangenamer te maken én zorgen we ervoor dat er meer tijd ontstaat voor de zorg en ondersteuning die alleen door mensen gedaan kan worden.

Sinds bijna vijftien jaar ben ik werkzaam bij BrabantZorg, waarbij ik deel uitmaak van team Vernieuwing & Kwaliteit. Een van de projecten waar ik bij betrokken ben is T-Huiz. Samen met de collega-coördinatoren en vrijwilligers ontvangen we mensen en geven we uitleg over het comfort en gemak van de verschillende producten. Iedereen is welkom! We ontvangen veel ouderen die we op ideeën willen brengen voor hun eigen situatie of om met een kleine aanpassing in hun eigen huis fijner en langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Ook mensen om hen heen nodigen we uit, zoals familie en mantelzorgers, buren en vrienden, medewerkers van verschillende zorgorganisaties en woningcorporaties, diverse belangenorganisaties voor ouderen en mbo- en hbo-studenten. Studenten maken bij T-Huiz kennis met de inzet van technologie in de zorg, ondersteunen ons bij onderzoeksvragen en denken met ons mee over de toekomst van T-Huiz. Een leerzame samenwerking vol inspiratie!

Wilt u zelf een bezoek aan T-Huiz brengen? Dat is mogelijk door een afspraak te maken via de website van T-Huiz, www.t-huiz.nl of telefonisch via telefoonnummer 088-2816000. Wij ontvangen u graag!

Adviseur vernieuwing BrabantZorg
Bernadette Joris

Adviseur vernieuwing & kwaliteit

T-Huiz

T-Huiz spreek je uit als 'thuis', waarbij de T voor technologie staat en de Z voor zorg. T-Huiz is een samenwerking van BrabantZorg, BrabantWonen en het Koning Willem I College. Een tweetal woningen, één in Oss en één in Den Bosch, is volledig ingericht met allerlei technologische hulpmiddelen. Van een simpele drempelhulp tot spraakgestuurde verlichting en van een aangepaste trap tot zorgrobot Maatje, van alles is hier te bekijken. De modelwoningen van de toekomst zijn bedoeld om bezoekers te prikkelen en te inspireren naar mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

T-huiz

Sensoren

Op verschillende manieren worden slimme sensoren ingezet binnen BrabantZorg. Een voorbeeld zijn de zogeheten leefcirkels. Leefcirkels worden geïmplementeerd binnen een locatie. Het uitgangspunt van leefcirkels is de bewegingsvrijheid van de bewoner zo groot mogelijk maken. Aan de hand van een gepersonaliseerde sensor die iedere bewoner bij zich draagt, gaan bepaalde deuren binnen de locatie wel of niet open. Waar normaliter op een gesloten afdeling de bewegingsvrijheid van alle bewoners beperkt wordt, maken leefcirkels het mogelijk ieder individu zo veel mogelijk vrijheid te laten behouden. Dit stimuleert beweging, geeft de cliënt meer eigen regie en verhoogt zo de kwaliteit van leven.

Daarnaast maakt BrabantZorg gebruik van SmartSense, een tweede systeem dat gebruik maakt van slimme sensoren. Ook dit wordt geïmplementeerd binnen de locaties. Het systeem biedt de mogelijkheid om slimme sensoren op de slaapkamer in te stellen, afgestemd op de leefstijl van de cliënt. Met SmartSense kunnen gepersonaliseerde profielen worden ingesteld om gewenste alarmen te genereren. Het resultaat is dat de cliënt niet gestoord wordt binnen routines waarvan is vastgesteld dat de cliënt deze zelfstandig kan uitvoeren. Dit geeft de cliënt meer privacy, vrijheid en eigen regie.

Beeldzorg

Sinds 2019 richt BrabantZorg zich op het inzetten van zorg via beeld, als aanvulling op de reguliere zorg. Wanneer een huisbezoek niet nodig of niet wenselijk is, kan middels een aangepaste, gebruiksvriendelijke tablet zorg op afstand verleend worden. Cliënten hoeven niet te wachten tot de zorg langskomt maar kunnen zelf op elk gewenst moment actief inbellen.

Beeldzorg wordt ingezet in samenwerking met onze collega’s van NAAST, een centrale die op afstand zorg verleent. Het thuiszorgteam en NAAST staan in direct contact met elkaar. Op deze manier kijken we op afstand bijvoorbeeld mee met medische handelingen die mensen zelf uitvoeren, en zijn we er om alle vragen te beantwoorden. Uiteraard is beeldzorg geen vervanging van fysieke zorg maar een enorm waardevolle toevoeging!

Medicijndispensers

Veel cliënten in de thuiszorg maken gebruik van een automatische medicijndispenser. Dit kastje geeft op gewenste tijdstippen de juiste medicatie uit. De dispenser dient als geheugensteuntje voor het op tijd innemen van medicatie. Zeker voor mensen met beginnend geheugenverlies, of cliënten die op strikte tijden medicatie moeten innemen, is dit een uitkomst. Het geeft de cliënt behoud van eigen regie over het innemen van medicatie.

Freestyle Libre

De Freestyle Librewordt ingezet bij cliënten met diabetes. Deze sensor wordt geplaatst op de bovenarm en meet continu het glucoseniveau van de gebruiker. Het scannen van de sensor betekent dat de cliënt geen pijnlijke vingerprik meer hoeft te ondergaan, wat normaliter de gang van zaken is bij het meten van glucosewaarden. Enerzijds wordt pijn in de vingers voorkomen, anderzijds heeft de cliënt continu inzicht in de eigen glucosewaarden. Dit zorgt bij elke cliënt met diabetes voor een fijnere dag!

En nog veel meer!

Dit zijn een aantal voorbeelden van zorgtechnologieën die binnen BrabantZorg worden inzet. Maar er is zoveel meer! Vooral binnen de locaties zetten we zorgtechnologie in om belevingsgerichte zorg te bieden en leuke evenementen mee te organiseren. Een voorbeeld hiervan is de Qwiek.up, een aangepaste beamer die de zintuigen van bewoners prikkelt en zo het welzijn verhoogt. Bij bewoners die onrustig gedrag vertonen in de nacht gebruiken wij een muziekkussen voor meer ontspanning, en dus een betere nachtrust. Daarnaast hebben meerdere bewoners een robotkat of -hond, gebruiken we een interactieve spelcomputer om beweging te stimuleren en maakt slim incontinentiemateriaal de zorg elke dag weer een stukje makkelijker en fijner.

Ervaringen van consulenten zorgtechnologie

  • Mijn naam is Lieke van Sleeuwen, consulent zorgtechnologie voor de zorg thuis. Na 7,5 jaar in de thuiszorg als verzorgende, verpleegkundige en wijkverpleegkundige gewerkt te hebben, ga ik me nu als consulent zorgtechnologie focussen op de implementatie van zorgtechnologie in de wijk. Het doel is advies te geven aan de medewerkers op de werkvloer en het professioneel netwerk om het zorgproces te kunnen ondersteunen. BrabantZorg zorgt op zowel individueel- als organisatieniveau voor groei en ondersteuning. Hierdoor heb ik mezelf op professioneel en persoonlijk vlak ontwikkeld en krijg ik de kans om dit te blijven doen.

    Consulent zorgtechnologie bij BrabantZorg
    Lieke van Sleeuwen

    Consulent zorgtechnologie - extramuraal

  • Ruim anderhalf jaar geleden ben ik als consulent zorgtechnologie bij BrabantZorg gestart, na het afronden van de master Gezondheidsinnovatie. Sindsdien ontwikkel ik mij elke dag verder als professional en ervaar ik veel mogelijkheden en ondersteuning hierbij. Dit maakt mijn werk bij BrabantZorg prettig en uitdagend. Ik ben er daarnaast heel trots op om deel uit te maken van een fijn team dat samen met anderen steeds verder bouwt aan de inzet van zorgtechnologie, om elke dag zo fijn mogelijk te maken voor zowel onze collega’s als cliënten.

    Consulent zorgtechnologie BrabantZorg
    Lisanne Gerrits

    Consulent zorgtechnologie - intramuraal