Overslaan naar content

Ervaring van Jochem

BrabantZorg biedt elke dag ondersteuning, welzijn, zorg en wonen op maat in de regio Oss, Uden, Meierijstad, Den Bosch en de Bommelerwaard. Met bijna 10.000 medewerkers en vrijwilligers ondersteunen we cliënten iedere dag bij of het verbeteren of zo veel mogelijk behouden van hun eigen leven. 

Eén van die collega's is Jochem. Lees hier zijn verhaal!

Ik ben Jochem Schepers, 38 jaar en werkzaam bij BrabantZorg als Wondverpleegkundige. Een wondverpleegkundige draagt zorg voor de juiste zorg bij wonden, biedt ondersteuning in de diagnostiek en zorgt voor de juiste behandeling van de wonden. 

Werken in multidisciplinaire teams

In multidisciplinaire teams werken we samen omdat een wond nooit vanzelf ontstaat. Het heeft altijd een onderliggende oorzaak en het is belangrijk om die oorzaak weg te nemen. Daarom is het essentieel om met fysiotherapie te werken voor de beweging van de cliënt, diëtisten voor de voeding, ergotherapie voor de juiste zit- en lighouding. Op die manier werken wij multidisciplinair. Wij kijken daarbij verder dan alleen de wond. Ons motto is dan ook: “treat the whole patient, not just the hole in the patient" (in het Nederlands: behandel de gehele patiënt, niet alleen de wond van de patiënt). 

Werken op verschillende locaties

Wij zijn bij BrabantZorg werkzaam met een team van zeven wondverpleegkundigen verdeeld over de vier regio’s. Als wondverpleegkundige bij BrabantZorg werk je zowel intramuraal als extramuraal. Dit betekent dat je zowel werkzaam bent op een van onze 33 locaties als dat je ondersteuning biedt in de thuiszorg en de revalidatiezorg. Ik lever dus ook zorg in de woonomgeving van de cliënt. 

"Ik heb gekozen om als wondverpleegkundige te gaan werken in de ouderenzorg, omdat je hier in een minder klinische setting werkt waarbij je veel en langdurig contact hebt met de cliënt."

Echt iets kunnen betekenen voor een ander

Ik ben wondverpleegkundige geworden vanwege de complexiteit van wonden in combinatie met de wisselende contacten die je met mensen hebt. Het gaat mij niet om de grootte van de wond, maar om de wonden die niet zomaar vanzelf genezen. Dan kijk ik naar het totaalplaatje, en hoe het komt dat een wond niet goed geneest. Dat is net een puzzel: welke disciplines heb ik nodig en welke materialen? Het comfort van de cliënt staat centraal, en dat is altijd maatwerk. Ik zie een hoop leed, maar het is de uitdaging om voor verlichting van het leed te zorgen, dat is mijn toegevoegde waarde.

Keuze voor de ouderenzorg

Ik heb gekozen om als wondverpleegkundige te gaan werken in de ouderenzorg omdat je hier in een minder klinische setting werkt waarbij je veel en langdurig contact hebt met je cliënt en echt een band kunt opbouwen. Het voelt allemaal wat warmer en persoonlijker dan in het ziekenhuis. Maar ook heb ik hier veel vrijheid in deze rol. In het ziekenhuis werk je in opdracht van een arts, hier ben ik zelf aan zet en komt het echt op mijn expertise aan. En dat maakt het in de ouderenzorg zo interessant.

Kansen benutten binnen BrabantZorg

Ik ben in 2001, toen ik 18 was, als leerling Verzorgende begonnen in een BBL-opleiding. Ik werk dus al 20 jaar bij BrabantZorg. Toen ik klaar was met de opleiding heb ik jaren ervaring opgedaan en taken als verzorgende uitgevoerd. Uiteindelijk ben ik ook cliëntcontactpersoon (CCp’er) geworden. Daarna in 2012 besloten om de stap te maken om de opleiding Verpleegkunde te gaan doen. Die heb ik in twee jaar behaald. Toen ik aan de slag ging als verpleegkundige heb ik me beziggehouden met het maken van een kwaliteitsslag op wondverpleging. Zo ben ik eigenlijk per toeval in aanraking gekomen met een wondverpleegkundige binnen BrabantZorg. Toen ik hoorde dat er een vacature kwam, heb ik daar op gesolliciteerd en ben ik in eerste instantie afgewezen omdat ik de papieren niet had. Uiteindelijk hebben ze me tóch uitgenodigd, met succes! Ik kreeg de kans om de opleiding te gaan doen. Zo ben ik  wondverpleegkundige geworden en ik ben nog steeds erg blij met die keuze.

Ik heb zeker nog ambities om verder te studeren en ik hoop dat dat op korte termijn werkelijkheid mag worden. BrabantZorg geeft mij wel echt de kansen om door te groeien, dat waardeer ik enorm!