Overslaan naar content

Ervaring Aafke

BrabantZorg biedt elke dag ondersteuning, welzijn, zorg en wonen op maat in de regio Oss, Uden, Meierijstad, Den Bosch en de Bommelerwaard. Met bijna 10.000 medewerkers en vrijwilligers ondersteunen we cliënten iedere dag bij of het verbeteren of zo veel mogelijk behouden van hun eigen leven. 

Eén van die collega's is Aafke. Lees hier haar verhaal!

Ik ben in de ouderenzorg terechtgekomen toen ik tijdens mijn eerste opleiding tot Helpende kon kiezen uit twee richtingen: ouderenzorg of de kinderopvang. Ik wilde altijd heel graag de kinderopvang in, maar ik was ook nieuwsgierig naar de ouderenzorg. Ik besloot daarom om mijn eerste stage in de ouderenzorg te gaan doen. Als ik dat dan echt niet leuk vond, dan had ik het in ieder geval geprobeerd. En ja, het is nu bijna 10 jaar later en ik zit nog steeds met veel plezier in de ouderenzorg! 

Van de 10 jaar die ik in de ouderenzorg werk, werk ik nu 2,5 jaar als Verzorgende IG bij de flexpool van BrabantZorg. In die tijd heb ik verschillende locaties gezien maar soms ben ik ook langere tijd werkzaam op één locatie zoals bijvoorbeeld de Sint Jan in Uden omdat ze hier meerdere afdelingen hebben. Ik kies er dan zelf soms ook voor om mijn contracturen te verdelen over twee teams tegelijkertijd, dat is altijd in overleg.

Juist de afwisseling is leuk

Als ik terugkijk over die 10 jaar heb ik ook echt al veel gedaan binnen BrabantZorg. Ik ben intern de BBL-opleiding Verzorgende IG gaan doen, zo kon ik werken en leren tegelijkertijd. Ik heb in de thuiszorg gewerkt, maar ook veel intramuraal. Zowel op beschermd wonen als op een afdeling somatiek. En eigenlijk kan ik niet zeggen wat nou mijn voorkeur krijgt, juist de afwisseling vind ik leuk. Als flexpoolmedewerker kom ik voor minimaal één maand tot uiterlijk zes maanden op een afdeling ondersteunen waar personele krapte is. Ik ben gewoon in vaste dienst van BrabantZorg en ik word ingezet waar het nodig is maar wel in de regio waar ik voor werk.

Rust creëren in een team

Eerst werd nog wel eens wat negatief gedacht over als er een flexer kwam invallen, want “dat zijn dan tijdelijke krachten die je nog alles moet uitleggen.” Dat gevoel snap ik, het liep gewoon niet altijd even lekker met externe invalkrachten. Dat weet ik zelf ook nog wel. Maar juist omdat ik een vaste medewerker van BrabantZorg ben werkt het echt heel fijn! Ik ken de systemen, ik ken de werkafspraken, ik wil dat de kwaliteit van zorg goed blijft en ik heb een eigen teammanager waar ik terecht kan. Dat heeft allemaal voordelen. En natuurlijk moet ik ook altijd nog wel wat vragen als ik net nieuw op een team start. Maar inmiddels zijn teams bekend met het idee van een flexer, er is een fijne samenwerking. Ik word elke keer met open armen ontvangen, zeker omdat ik een groot contract heb. Als ik dan kom invallen voor langere tijd, zijn veel diensten opgelost. Ineens is er dan rust in zo’n team!  Van dat imago zijn we dus af, dat hebben we maar mooi gedaan met alle collega's van de flexpool!

"Nu ik het zo kan regelen, heb ik echt het plezier in mijn werk weer teruggevonden!"

Ik ben bij de flexpool gaan werken toen ik eigenlijk op een punt was dat ik steeds meer tegen dingen aanliep waar ik niet zo blij van werd. De zorg voor ouderen vond ik nog steeds heel leuk. Maar het onverhoopt moeten werken, bezig zijn met de planning of op een vrije dag terug moeten komen voor een teamoverleg begon me een beetje tegen te staan. Ik weet wel dat het zo werkt in de zorg, maar ja, dat waren precies de dingen waardoor ik me soms afvroeg of ik dit nog wel wilde.   Toen ik hoorde dat de flexpool werd opgericht binnen BrabantZorg, klonk dat mij als een leuke uitdaging die beter bij mij zou passen. 

Aandacht voor de wensen van de medewerker

Want ik zou niet meer verplicht aanwezig hoeven te zijn bij de teamoverleggen van het team waar ik in zou vallen, ik kon aangeven wanneer ik wel of niet wilde werken, of ik met een bepaalde doelgroep juist wel of niet wilde werken. Én ik kon aangeven dat ik lange diensten wilde werken. Er zou dan zoveel mogelijk rekening worden gehouden met mijn wensen. Natuurlijk kun je niet álles aangeven en vanuit gaan dat je dat dan zo geregeld krijgt, maar in principe is er veel mogelijk. Ik heb zondags bijvoorbeeld vaak een handbalwedstrijd, nu kan ik daar in principe altijd bij zijn, dat was voorheen vaak lastiger te regelen. Nu het zo kan, heb ik echt het plezier in mijn werk weer teruggevonden!