Overslaan naar content

Romy vertelt over haar diploma

BrabantZorg biedt elke dag ondersteuning, welzijn, zorg en wonen op maat in de regio Oss, Uden, Meierijstad, Den Bosch en de Bommelerwaard. Met bijna 10.000 medewerkers en vrijwilligers ondersteunen we cliënten iedere dag bij of het verbeteren of zo veel mogelijk behouden van hun eigen leven. 

“Vandaag 1 jaar geleden dat ik het roer helemaal omgooide”, zo schreef Romy Standaar - Raaijmakers in februari 2024 op haar Facebook. Zonder schooldiploma’s op zak ging ze de uitdaging aan om bij BrabantZorg haar allereerste diploma te behalen. 

En dat is gelukt! Inmiddels kan ze met trots zeggen dat ze het diploma voor Helpende Plus in de pocket heeft. De volgende stappen zijn zelfs al gezet, want ze heeft de smaak te pakken. Na de zomervakantie start Romy aan haar volgende opleiding tot Verzorgende IG. “Mijn toekomst is hier: ik blijf mezelf ontwikkelen en heb alle vertrouwen in de volgende opleiding.”

Hoe ben je bij BrabantZorg terechtgekomen?

"Tien jaar geleden had ik nooit verwacht in de zorg terecht te komen. Ik werkte toen in de schoonmaak op een vliegveld. Daarna rolde ik de bouw in en heb ik met kozijnen gewerkt. Daar kende ik inmiddels alles en had ik alle verstand van. Toch trok ik de stoute schoenen aan toen ik werd getipt door een kennis die bij BrabantZorg werkt. Niet denken, gewoon doen."

"Ik had nooit verwacht nog een diploma te behalen, maar het is me gewoon gelukt; ik kon wel huilen van geluk"

"Toen ik met mijn kinderen mee ging kijken naar een vervolgopleiding voor hen, raakte ik behoorlijk geïnspireerd. Als klein meisje had ik altijd al een klik met oudere mensen - een lach op het gezicht krijgen, grappen en grollen - de kleine dingen doen het hem."

En toch is het er nooit eerder van gekomen?

"Helaas heb ik mijn middelbare school nooit afgemaakt. Doordat ik zo erg gepest werd, mocht ik vroegtijdig de school verlaten. Door alle spanning haalde ik alleen maar slechte cijfers, waardoor ik geen vertrouwen meer had in mijn eigen leervaardigheden. Ik had nooit verwacht nog een diploma te behalen, maar het is me gewoon gelukt; ik kon wel huilen van geluk. Ik scoor nu gewoon 8’ens en 9’ens. Door de klassen van slechts tien personen was er gelukkig veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Ik heb het enorm goed naar mijn zin op school en kan niet wachten op de volgende opleiding."

“De dankbaarheid die we hier krijgen, vond ik niet zomaar in mijn vorige werk”

Wat maakt dit werk zo speciaal?

"Als ik over mijn werk vertel, ben ik trots. Deze switch had ik veel eerder moeten maken. De leuke collega’s, de gezellige cliënten: het is iedere dag een feest om hier te komen. De hartelijkheid van cliënten brengt weer een lach op mijn gezicht. De dankbaarheid die we hier krijgen, vond ik niet zomaar in mijn vorige werk. De bewoners zijn echt afhankelijk van ons. Als er soms geen visite langs komt, zijn wij degenen die de dag leuk maken voor ze.

We hebben veel contact met familie en mantelzorgers, maar ook disciplines zoals fysio- en ergotherapeuten en de kwaliteitsverpleegkundige. Als wij een aanvraag bij hen doen, is het snel geregeld. We hebben een fijne samenwerking met korte lijnen."

Hoe kijk je terug op de afgelopen tijd?

"Ik haal veel steun uit mijn gezin; zelfs mijn jongste dochter van 8 jaar vraagt hoe mijn examens zijn gegaan. Soms zijn mijn kinderen en ik tegelijkertijd met huiswerk bezig. Ik kan met veel trots zeggen dat ik mijn eerste diploma heb behaald en een geweldig mooie baan heb gevonden. Nu kan ik met mijn zorghart echt iets extra’s doen en dat steuntje in de rug bieden aan mensen die het nodig hebben."