Overslaan naar content

Dijkstaete in Schaijk

Binnen BrabantZorg vervult Dijkstaete een absoluut unieke rol. Het huis speelt zelfs een voortrekkersrol op nationaal niveau. Dijkstaete biedt een kleinschalige woonomgeving voor mensen met het syndroom van Korsakov. Dit syndroom kan ontstaan door overmatig alcoholgebruik in combinatie met een slecht voedingspatroon. Door de blijvende schade aan de hersencellen is zelfstandig wonen en leven vaak niet meer haalbaar voor mensen met dit syndroom. In Dijkstaete creëren we een veilingen en vertrouwde thuisomgeving voor deze kwetsbare groep mensen door middel van kleinschalig wonen.

Rustige omgeving

Dijkstaete beschikt over drie wooneenheden, elk met acht bewoners. Elke bewoner heeft een eigen kamer en elke wooneenheid is voorzien van een huiskamer en keuken. Bij Dijkstaete staat wonen en welzijn centraal, in een rustige omgeving waar bewoners kunnen ontspannen en ontsnappen aan de dagelijkse stress. Er wordt een dagprogramma op maat samengesteld om structuur te bieden aan de bewoners. Samen met de woonbegeleiders bereiden de bewoners hun maaltijden, waarbij ze gezamenlijk beslissen wat er gekookt en ingekocht wordt. Ook het gezamenlijk nuttigen van de maaltijden is een belangrijk onderdeel van de ervaring in Dijkstaete.

Locatievideo

Bekijk de locatievideo om een goed beeld te krijgen van Dijkstaete.

Persoonlijke groei

Het zelfontwikkelde programma Kunst in Zicht biedt niet alleen een zinvolle bezigheid, maar ook structuur aan de bewoners. Elke dag gaan ze naar hun 'werk', wat voorkomt dat ze terugvallen in een passieve houding die vaak geassocieerd wordt met het syndroom van Korsakov. Door middel van creatieve activiteiten zoals schilderen, keramiek, houtbewerking, glas-in-lood, het maken van kaarten en beeldhouwen worden de bewoners gestimuleerd om actief bezig te zijn in een positieve omgeving. Kunstwerken, zoals door hen gemaakte kunstkaarten en schilderijen, worden verkocht op markten, braderieën en gebruikt voor kunstuitleen. De opbrengsten hiervan worden vervolgens weer ingezet voor nieuwe activiteiten, waardoor de bewoners (nog) verder kunnen groeien op persoonlijk vlak. Op Nieuwe Hoeven worden ook regelmatig tentoonstellingen gehouden waarin het werk van de bewoners wordt getoond.

Relaties worden hersteld

De bewoners ervaren niet alleen hun werk als zinvol, maar voelen zich ook echt onderdeel van de maatschappij. Ze blijven betrokken bij de samenleving. De kunstwerken die ze creëren, sieren niet alleen de muren van onze huizen, maar dragen ook bij aan de positieve ervaringen van de bewoners. Het is prachtig om te zien dat dit vaak leidt tot het herstellen van (familie)relaties en dat het thuisfront weer een geliefde persoon 'terug' heeft. Bij Dijkstaete bieden we levensloopbestendig wonen aan, waardoor bewoners in principe tot hun overlijden hier kunnen blijven wonen. Onze bewoners variëren in leeftijd tussen de 40 en 85 jaar.

Rust en ruimte

Dijkstaete is prachtig gelegen op het terrein van Nieuwe Hoeven, aan de rand van natuurpark De Maashorst. De serene rust en ruimte van deze landelijke omgeving zorgen ervoor dat bewoners zich kunnen onttrekken aan de hectiek van de moderne maatschappij, waarin de verwachtingen vaak erg hoog liggen. De binnentuin, met zijn knusse zitjes, biedt een uitnodigende plek om even te ontspannen en te genieten van de omgeving.

Op deze locatie verlenen wij de volgende zorg:

  • Kleinschalig wonen voor cliënten met Korsakov